nutlogo
Phone:+11 11 11 11

Artikelen

Lev Tolstoj
Naam van de lezing:

LEV TOLSTOJ - (1 LEZING), de zoektocht naar jezelf en de zin van het leven. Van een officier in het Russische leger tot een wereldberoemde pacifist.

Nummer van de lezing: 624
Docent: Mw. E. Bronnikova
Datum van de lezing: vrijdag 10 maart 2023
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Ontmoetingscentrum De Tuyter
Nachtegaalstraat 8
2922 VL Krimpen aan den IJssel
Zaal: 8
Kosten:leden €. 10,50
niet leden €. 12,50

Omschrijving van de lezing:

Tolstoj

Muziek in het leven en werken van Leo Tolstoj.

Onze wereld is plotseling veranderd. Alledaags nieuws beïnvloedt onze stemming, het maakt ons bedroefd en angstig.

Hoe kunnen we ons tegen dit soort - soms wanhopige – gevoelens beschermen? Gelukkig is er altijd nog een andere parallelle werkelijkheid, een wereldrijk aan kunst- en cultuur, dat open staat voor ieder van ons...

In deze lezing zullen we het hebben over muziek in het leven en werken van de grote schrijver Leo Tolstoj en hoe muziek hem hielp met het schrijven en het leven.

De roman van L. Tolstoj, “Oorlog en vrede”, wordt nu in Rusland “De Speciale militaire operatie en vrede” genoemd. Het woord ‘oorlog’ is daar – sinds de inval in Oekraïne - verboden te schrijven en uit te spreken. Angst, geweld en leugens heersen in haar land.

Op 24 februari j.l. vielen Russische troepen Oekraïne binnen. “Oorlog”, heeft Elena toen met afschuw aan haar vrienden in Rusland geschreven. Ze kreeg geen antwoord. Er was alleen maar stilte.

Al maanden is de moord op Oekraïners en de morele moord in Rusland aan de gang. Ze voelt schaamte, pijn, onbegrip en machteloosheid.

Ze hebben haar land gestolen.

Ze hebben haar vrienden gestolen.

Ze stalen de Russische cultuur.

Ze hebben haar waardigheid en trots gestolen.

Ze vraagt zich af of ze, na wat er allemaal in Oekraïne gebeurt, over de Russische cultuur en literatuur mag praten? Heeft de Russische literatuur zich onmogelijk gemaakt?

Haar antwoord is “nee, juist het omgekeerde”.

Namelijk vandaag zijn de opvattingen van Tolstoj over oorlog, patriottisme, religie en de zin van het leven relevant als nooit tevoren.

Elena Bronnikova is geboren en getogen in Rusland, in Novosibirsk. Daar heeft zij de universiteit afgerond met de specialisatie in de Russische taal, letterkunde en psychologie. Na haar studie heeft zij op dezelfde universiteit als docente gewerkt.

Er zijn twee mogelijkheden om in te schrijven:
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren