LITERAIRE KRING (4 besprekingen)
Het is fijn om te lezen en nog fijner om boeken met anderen samen te bespreken. Zoals Elsschot ons leert “Wees gerust. Wie eenmaal een drang naar het schone heeft gekend zal nooit tot alledaagsheid vervallen. En dat is toch ook al iets.” We bespreken onderstaande boeken:
Noodweer (als Breakwater in 2024 op de Dublin Literary Award-longlist) is het romandebuut van Marijke Schermer. Noodweer is een scherp portret van iemand die weigert zich door een trauma in de luren te laten leggen. ‘Noodweer is een boek dat pijn doet. Opperst geluk en botte schending daarvan worden heel precies naast elkaar geplaatst. Onafwendbaar wordt afgestevend op een climax.’ De Groene Amsterdammer
Jaag je ploeg over de botten van de doden is van de hand van de Poolse auteur Olga Tokarczuk, die in 2019 de Nobelprijs voor de Literatuur van 2018 ontving. In een afgelegen Pools dorpje woont de excentrieke zestiger Janina Duszejko, die vertelt over de vreemde gebeurtenissen die zich in haar buurt afspelen. De roman wordt een ‘literair moordmysterie’ en ‘feministische ecothriller’ genoemd, maar is dat wel de hoofdzaak van het boek?
Luister (genomineerd voor de Shortlist Libris Literatuurprijs 2024) is de veel bejubelde roman die door Het Parool, de Volkskrant, Trouw en NRC werd uitgeroepen als een van de beste boeken van 2023. Uit het juryrapport Libris Literatuur Prijs 2024: '[...] IJzersterk geschreven boek, dat je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. ... Sacha Bronwasser wekt Parijs tot leven in deze roman over een jong meisje dat als au pair naar de Franse hoofdstad vertrekt. Soepel en trefzeker voert ze de spanning op.
In Hogere Machten ontmoet James Welmoed in de jaren dertig van de vorige eeuw, de mooie Elizabeth van Elzenburg. Hij is een ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen – behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken. Wat volgt is een affaire die door de decennia brandt en zich in geheime kamers afspeelt, terwijl buiten de wereld halsoverkop verandert. Van het koloniale Bandoeng naar Londen tijdens de Blitz, en van het naoorlogse Den Haag tot het revolutionaire Caïro.
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren