nutlogo
Phone:+11 11 11 11

Artikelen

LITERAIRE KRING (4 besprekingen)

cursus: 616
docent : mw. Nelleke de Puit

Dit seizoen zullen de volgende boeken worden besproken

Christoph Ransmayr De Sluismeester
David Mitchell De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet
Ian McEwan De kinderwet
Lisa Weeda Aleksandra

Waar we ons vorig jaar richtten op boeken rondom het thema oorlog, lezen we dit jaar vier onderling heel verschillende boeken: een dystopische roman, een historische roman, een roman waarin ethische dilemma’s ons tot denken aanzetten en een roman waarin verleden en heden met elkaar zijn verweven en die ons veel leert over de situatie in Oekraïne.

De sluismeester

Christoph Ransmayr (Oostenrijk, 1954) is een van de grote Europese schrijvers van onze tijd. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald en hij ontving vele prestigieuze literaire prijzen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. De hoogste tijd dat ook wij met hem kennismaken.

‘Mijn vader heeft vijf mensen gedood.’ Zo luidt de eerste zin van het boek over een wereld die op het punt staat in te storten. Een verhaal van schuld en vergiffenis. Een praam gaat ten onder in de gevreesde watervallen van de Witte Rivier. Vijf mensen verdrinken. De man die de sluisdeuren beheert, en die zichzelf het liefst aanduidt als ‘de sluismeester’, heeft deze ramp niet weten te voorkomen. Wanneer de sluismeester een jaar later verdwijnt, begint zijn zoon te vermoeden dat dit geen ongeluk was.

Jacob de Zoet uit Domburg, neef van een dominee, vertrekt (1799) voor vijf jaar naar Japan. Het worden er zeventien. De Vereenigde oost-Indische Compagnie vorderde het eilandje Deshima voor de kust van Japan, als handelspost. David Mitchell beschrijft een periode waarin het contact met de Nederlanders het meest belangrijke was voor de Japanners met de buitenwereld.

Mitchells boek is niet alleen een spannende, zwart-romantische vertelling over lompe zeelieden en meedogenloze schurken, maar ook een overtuigende historische roman over de botsing van twee culturen. Geplaatst in de tijd dat het Nederlandse handelsmonopolie in Japan – een land dat op last van de shoguns verder van de buitenwereld was afgesloten – tanende was.

David Mitchel
kinderwet

Ian McEwan ontving in 1988 de Booker Prize voor Amsterdam. Atonement (Boetekleed ) werd ook genomineerd voor deze prijs, een roman vaak beschouwd als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

In De Kinderwet neemt hij ons mee naar de wereld van rechter Fiona May, 60 jaar en gespecialiseerd in familiezaken. Zij ziet zich geplaatst voor een aantal dilemma’s. Voor haar man Jack, 59 en hoogleraar klassieke geschiedenis, heeft hun huwelijk na al die jaren aan glans ingeboet, hij stelt een verandering voor. Haast nog ingrijpender is het spoedgeding dat ze te behandelen krijgt; een jongen lijdt aan leukemie, hij is net als zijn ouders Jehovagetuige. De behandelende arts heeft de rechter om toestemming gevraagd om de transfusie tegen hun wil uit te voeren. Fiona is de rechter.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West, een gebied dat nooit rust lijkt te vinden.In haar debuutroman fictionaliseert Lisa Weeda de geschiedenis van haar Oekraïense familie, vanaf de Stalinterreur tot aan de huidige ellende in Oost-Oekraïne. Het verhaal begint bij grootmoeder Aleksandra, die in 1942 vanuit Oekraïne wordt gedeporteerd naar Duitsland. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet daar haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten in het Paleis van de verloren Don Kozak. Ze is op zoek naar oom Kolja die in de recente strijd tussen Russen, Oekraïners en separatisten om het leven is gekomen. De ziel van Kolja is nog rusteloos. Het is Lisa’s taak om hem naar ‘de overkant’ te brengen, de stamboom af te maken. Wij lezers moeten ons best doen om de verschillende verhaallijnen en de vele personages in beeld te krijgen en te houden. Maar wie volhoudt wordt beloond!

Aleksandra
tijd: di. 9.30 – 12.00 uur
data: 18 oktober, 22 november, 24 januari, 21 maart
plaats: Ontmoetingscentrum De Tuyter, zaal 8
kosten: € 47,00 en leden € 45,00 De cursusprijs is exclusief de te behandelen boeken
Er zijn twee mogelijkheden om in te schrijven:
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren