nutlogo
Phone:+11 11 11 11

Artikelen

LITERAIRE KRING (4 besprekingen)

cursus:
616
docent:
mw. Nelleke de Puit

Dit seizoen zullen de volgende boeken worden besproken

Moon Tiger
Lively Penelopy
De Draaischijf
Tom Lanoye
De gebeurtenis
Peter Terrin
Villa des Roses
Willem Elsschot

'Moon Tiger' is een roman uit 1987 (bekroond met de Booker Prize) van Penelope Lively, die de periode voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog omvat. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven en beweegt zicht heen en weer door de tijd. Een oude dame, een schrijfster, ligt in een ziekenhuisbed in Londen en besluit nog een laatste boek te schrijven. In dat boek kijkt ze terug op haar eigen leven en de mensen die belangrijk waren voor haar. 'Moon Tiger' is een onvergetelijke Britse klassieker, over het wezen van de geschiedenis, van herinneringen, en van het leven zelf. ‘Een emotionele caleidoscoop.’ – The Sunday Telegraph.

Tom Lanoye is een gelauwerd auteur uit Vlaanderen. In 'De draaischijf' (2022) raken levens vermalen door kunst, collaboratie, lafheid en ambitie. Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van een aantal Antwerpse theaters. Een lastige positie zo blijkt want zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voor collaboratie, terwijl zijn vrouw Lea niet meer mag acteren en wegkwijnt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden. Het lijkt soms wel of elke Vlaamse schrijver moet schrijven over collaboratie in de oorlog. Maar De draaischijf gaat ook over een levenslange passie voor toneel. Lanoye kan daarbij al zijn liefde voor het theater en kennis van toneelteksten kwijt.

Een subtiel ingenieuze roman-in-verhalen van internationale allure. Juliette is een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd en de trouwe assistent van Willem, een hoogbejaarde schrijver die door ziekte blind is geworden en zijn boeken aan haar dicteert. In de nadagen van zijn carrière beleeft hij zijn grootste successen. Als Willem komt te overlijden, vecht zijn jonge vrouw Femke zijn testament aan. Daarin heeft Willem bepaald dat Juliette niet alleen zijn beroemde verzameling eerste drukken krijgt, maar ook een memorystick met vermoedelijk zijn ultieme, onthullende dictaten. 'De gebeurtenis' (2022) van Peter Terrin is een boek waarin de verhalen subtiel in elkaar grijpen. Ze lezen als hoofdstukken uit de laatste roman die Juliette en Willem samen schrijven. We treffen daarin een terminale patiënt die maar niet sterft, een hond die verloren loopt op kerstavond, een menselijk brein dat geüpload wordt naar de iHead, en een man die zwaait naar zijn vrouw in het gesloten woonzorgcentrum.

Alphonsus Josephus de Ridder (1882 – 1960) was een Vlaamse schrijver en dichter die schreef onder het pseudoniem Willem Elsschot. Hij debuteerde met 'Villa des Roses' (1913). Hij schreef het verhaal in Rotterdam in de Snellinckstraat en ving ermee aan in zijn woning op nr. 7, waarna hij - via een tussenstop van 6 weken op nr. 22 - het verhaal voltooide in zijn derde woning op nr. 49a (waar dit wapenfeit sinds 1962 herdacht wordt met een gedenkplaat op de gevel). Het boek vertelt over de vier jaar die Elsschot in een familiepension in Parijs doorbracht. Het verhaal gaat over een familiepension dat 'Villa des Roses' heet en dat wordt geleid door het echtpaar Brulot. We lezen over de lotgevallen van de verschillende kostgangers, de dienstmeisjes en de eigenaars.

data en tijd:
di. 24 /10, 28/11/2023 en 30/01, 19/03/2024, van 9.30-12.00 uur
kosten:
leden
€ 50,00
 
niet leden
€ 55,00
 
de cursusprijs is exclusief de te behandelen boeken

 

Er zijn twee mogelijkheden om in te schrijven:
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren