nutlogo
Phone:+11 11 11 11

Artikelen

KUNSTGESCHIEDENIS (8 lezingen en 4 museumbezoeken

Willy Atema is cultuurhistorica en geeft binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ te Vlaardingen presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunstgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’.
Wilt u alvast meer over deze spreekster weten, kijkt u dan op haar website www.kunstenkunde.nl
cursus: 602
docent : mw. drs. Willy Atema

Het jaarprogramma omvat in totaal 12 bijeenkomsten, gesplitst in 8 lezingen in gebouw De Tuyter en 4 museumbezoeken. Tijdens de informele museumbezoeken wordt geen ‘rondleiding’ gegeven maar de docent is uiteraard aanwezig om vragen en/of opmerkingen te beantwoorden. Reis- en restauratieve kosten zijn voor eigen rekening.

De docent Willy Atema is cultuurhistoricus en geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt: ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’.

NAJAAR 2022 PARIJS

In het najaarsprogramma 2022 gaan we 4 lessen volop duiken in het ‘Waarom? Daarom!’ van Parijs als hèt artistieke centrum van de wereld eerste helft 20e eeuw. In het Montmartre van het Belle Époque, de posters van Henri De Toulouse-Lautrec/zijn variété muze Jane Avril, in de Moulin Rouge luisteren naar de cancan! De wereldtentoonstelling, de 1e film, de Nieuwe Kunst/Art Nouveau. Na 1920 gaat het feest spraakmakend door met de Roaring Twenties, met de Zwarte invloed van jazz en charleston (Josephine Baker!), met bob lijn geknipte ‘garçonnes’ in de mode èn make-up van Paul Poiret of Coco Chanel. Tamara de Lempicka is dè kunstenares, wat een lef! Invloedrijk zijn de Ballets Russes van Sergei Diaghilev, met Stravinsky en de Sacre du Printemps en Debussy’s Prélude à l'après-midi d'un faune met Nijinski. En dan zijn er ook nog de Wilde schilders, les Fauves, waaronder ook Kees van Dongen – waarvan in 2023 in Singer Laren weer een tentoonstelling. Parijs, je t’aime!

Parijs
7 oktober: Parijs, 1900, Belle Époque, Montmartre + Art Nouveau Belle Époque
21 oktober: Parijs, 1920-1929, The roaring twenties + Art Deco The roaring twenties
4 november museumbezoek, we treffen elkaar 11.15 uur in ’t museum
ballets russes 18 november Parijs, de Ballets Russes olv Sergej Diaghilev
Kees van DongenKees van Dongen
2 december Parijs, les Fauves met Kees van Dongen (nav tt Singer Laren voorjaar 2023)
16 december Museumbezoek
VOORJAAR 2023 BLACK LIVES MATTER

Het voorjaarsprogramma 2023 is in dit éne beeld vervat: aan welke witte vrouwelijke kunstenaars gaven wij onvoldoende aandacht, welke kunstenaars van kleur vragen dringend om onze aandacht? Stromingen, kunstenaars, werk, dat wat in een kort tijdsbestek te behappen valt komt aan de orde.

Black Lives Matter
13 januari BLM I: Afro- Amerikaanse kunst - Historische ontwikkeling vanaf de ‘Harlem Renaissance’ (1919-1929) tot ca einde vd eeuw

De Obama-portretten: Kehinde Wiley en Amy Sherald

27 januari BLM II: Afro-Amerikaanse kunst – de avant garde 20e en 21e eeuw Een selectie uit de zwarte avant garde: de zwarte kunstenaar (man èn vrouw) is prominent aanwezig in dit voorheen uitsluitend door witte kunstenaars gedomineerde domein
10 februari Museumbezoek
24 februari

I - De vrouw als kunstenaar uit de schaduw in het zonlicht – historische inhaalslag

1722 Royal Academy, Londen, alle mannelijke leden in persoon, Angelica Kauffmann alleen via portret

1855 Pennsylvania Academy, Voor de vrouwen geen mannelijk naakt als model maar een koe

10 maart II - De vrouw als kunstenaar, 20e en 21e eeuw
24 maart Museumbezoek
lestijd: vrij. 10.15 – 12.15 uur
plaats: De lezingen vinden plaats in de Tuyter, theaterzaal.
kosten: leden € 105,00
  niet-leden € 115,00
  kosten museumbezoek niet inbegrepen
Er zijn twee mogelijkheden om in te schrijven:
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren