KUNSTGESCHIEDENIS (8 lezingen en 4 museumbezoeken
Het jaarprogramma omvat in totaal 12 bijeenkomsten, gesplitst in 8 lezingen in gebouw De Tuyter en 4 museumbezoeken.
Het programma luidt als volgt:
W. Atema,
3 oktober 2025
I. van Byzantijnse kunst naar Hoog-renaissance, van kapel tot kapel in 2 lezingen.
Arena Kapel: Het is dit jaar 550 jaar geleden dat Michelangelo Buonarroti (1475-1564) geboren werd. Met hem, Rafael en Leonardo eindigt de Hoog Renaissance. De Renaissance begon in Padua, in de Scrovegni-kapel. Giotto (1266/7-1337) beschilderde die in 1302-05 met een frescocyclus over het leven van Joachim en Anna, hun dochter Maria en haar zoon Jezus. De cyclus in Padua markeert het begin van de Renaissance, waarmee de Byzantijnse kunst ten einde kwam.

C. Mathot,
17 oktober 2025
Kunst in Engelse Huizen. Verzamelkunst in Engeland.
In geen enkel ander land in Europa vind je zoveel landhuizen met prachtige kunstcollecties als in Engeland. Het land heeft een lange traditie van adel die landhuizen bouwde omringd door prachtige tuinen en parken. Deze huizen werden gevuld met kunst die generaties lang werd verzameld, vaak tijdens reizen over het Europese continent, de zogenaamde Grand Tour. Ongeveer 10 van de mooiste huizen zijn nog steeds privébezit. De schilderijen en andere kunstwerken uit drie van deze Treasure Houses of England zijn: Holkham Hall, Burghley House en Woburn Abbey. De lezing over de tentoonstelling geeft je een kijkje in de manier van reizen en de verzamelwoede in Engeland. De tentoonstelling toont hoogtepunten uit internationale kunstscholen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Meesterwerken uit die periode zijn nauwelijks te zien in de collecties van Nederlandse musea.

31 okt 2025
Museum bezoek: Mauritshuis Den Haag, Treasure Houses
E. Bronnikova,
14 november 2025
Oude kunst uit Siberië.
Wie aan Siberië denkt, ziet strafkampen, eindeloze berkenbossen, ijskoude en verlaten dorpjes voor zich, maar vandaag gaat u de kunstschatten van dat onherbergzame oord ontdekken, want onder de eeuwige sneeuw ligt een schatkist aan kunstvoorwerpen te wachten. Elena neemt u mee op een virtuele excursie door de zalen van de Hermitage in Sint Petersburg, waar de grootste verzameling Oude Kunst uit Siberië wordt bewaard. Zij verhaalt over de inheemse volkeren en kunstvoorwerpen uit vervlogen tijden. Een bijzondere kans om meer te weten te komen over de objecten uit de zalen van de Hermitage waar niet zo veel mensen komen, maar die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen.

W. Atema,
28 november 2025
II. van Byzantijnse kunst naar Hoog-renaissance, van kapel tot kapel in 2 lezingen.
Sixtijnse kapel: 200 Jaar later zal deze Vroege Renaissance zijn grandioze voltooiing vinden in de Hoog-Renaissance. In de Sixtijnse Kapel, zijn naam ontlenend aan paus Sixtus IV, begint Michelangelo in 1509 met het beschilderen van het plafond, in 1534 kwam de laatste opdracht – het grote fresco over het Laatste Oordeel.
12 december 2025
Museum bezoek: Kunsthal Rotterdam, Iris van Herpen
W. Atema,
16 januari 2026
Ontwikkelingen in de Textielkunst.
Hoe het evolueerde van een bij uitstek ‘vrouwelijk handwerk’ tot een autonome kunst, ook met verve door mannen beoefend. We gaan van het Tapijt van Bayeux naar driemensionaal werk van Magdalena Abakanowitch tot wandtapijten uit bierbliklipjes (El Anatsui).

M. Jansen,
30 januari 2026
Elisabetta Sirani: een innovatieve 17e eeuwse kunstenares.
Zij was een vernieuwer in de 17e eeuwse kunstwereld. Op jonge leeftijd groeide zij uit tot een gevierde schilderes in Bologna, met krachtige religieuze en historische voorstelling in een eigen stijl. Zij nam het atelier van haar vader over én richtte een kunstschool op speciaal voor vrouwen- ongekend in die tijd! In deze lezing duiken we in haar leven en werk, en bekijken we indrukwekkende schilderijen zoals De Triomf van Judith en Timoclea gooit de kapitein van Alexander de Grote in de put. Laat je verrassen door het talent en lef van deze invloedrijke en getalenteerde kunstenares.

13 februari 2026
Museum bezoek: Museum Gouda, ongehoord verzamelde vrouwen.
M. Jansen, 27 februari 2026
Jozef Israëls en de Haagse School.
Jozef Israëls, vaak genoemd als de ‘nieuwe Rembrandt’, was één van de grote namen van de Haagse School en liet met zijn werken een blijvende indruk achter op de Nederlandse schilderkunst. Zijn werk, net als dat van zijn tijdgenoten, sluit aan bij het realisme: een stroming waarin gewone mensen en het landschap zonder opsmuk werden afgebeeld. In deze lezing ontdek je hoe deze stijl zich in Nederland ontwikkelde, welke rol Israëls daarin speelde en wat de Haagse School precies kenmerkte. Zin om je te verdiepen in de inspirerende Israëls?

W. Atema,
13 maart 2026
Syrië: prachtige geschiedenis, heftige actualiteit.
W. Atema heeft in 2009 een aantal weken op eigen gelegenheid in Syrië gereisd. Deze toen schijnbaar rustige situatie kwam in 2011 tot op heden ten einde. De heftige actualiteit werd en wordt nu dagelijks door de media belicht maar het prachtige culturele erfgoed komt zelden of nooit meer aan bod. Zonder een toeristisch praatje te worden gaat de lezing hierop in.

27 maart 2026
Museum bezoek: Rotterdam, Landverhuizers museum
Museum, reis- en restauratieve kosten zijn voor eigen rekening tijdens de museumdagen. Tijdens de museumbezoeken wordt een rondleiding gegeven.
Ons allen bekend is docente Willy Atema, cultuurhistoricus (www.kunstEnkunde.nl). Haar motto luidt: ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’.
Mariska Jansen is docente Kunstgeschiedenis, ontwerpt workshops en cursussen, geeft lezingen en stadswandelingen, houdt van reizen, musea, lezen en films kijken. Zij vindt het geweldig om haar kennis te delen en maakt graag maatschappelijke impact in het onderwijs (www.kijkopkunstmwsk.nl).
Carina Mathot is beeldend kunstenaar en docente beeldende vorming, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Zij geeft schilderworkshops, organiseert schildervakanties, is gespecialiseerd in monumentale schilder- en glaskunst en werkt in opdracht voor bedrijven en overheden.
Regelmatig exposeert zij in binnen- en buitenland (www.ateliermathot.com).
Elena Bronnikova is geboren en getogen in Rusland, in Novobirsk. Zij heeft de universiteit afgerond met de specialisatie in de Russische taal, letterkunde en psychologie. Zij woont al vele jaren in Nederland en geeft jaarlijkse lezingen bij het NUT.
1. Via het inschrijfformulier
2. In het kantoor tijdens de openingsuren