Homepage
Sinds jaar en dag is de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, departement Krimpen aan de IJssel, kortom NUT Krimpen, een begrip in de Krimpenerwaard. Tweehonderd jaar na de oprichting staat NUT nog altijd midden in de gemeenschap. Met haar divers cursusaanbod beantwoordt zij aan de doelstellingen waarvoor de landelijke organisatie in 1870 door Jan Nieuwenhuijzen in Edam werd opgericht: ‘Streven naar individuele maatschappelijke ontplooiing met een zo hoog mogelijk cultureel gehalte, in een zo breed mogelijke samenwerking met de omgeving’, is een van de uitgangspunten. Het is daarom dat wij graag ons oor te luister leggen. Naar de behoeften van onze leden en naar de signalen uit de samenleving. Praktisch gezien doen we dat door met allerlei activiteiten een sociaal- maatschappelijke en educatieve rol te vervullen. Dat kan zijn met het opzetten van nieuwe cursussen, maar ook door deze te faciliteren in samenwerking met plaatselijke organisaties en personen. Uw lidmaatschap biedt ons draagvlak in de samenleving. Met € 10,00 per kalenderjaar maakt u het mogelijk om onze doelstellingen te blijven nastreven voor de toekomst.

GOODBYE AND HELLO!

Beste Nutters,

Dit is de laatste keer dat u het voorwoord van mij ontvangt. Immers het hele oude bestuur treedt af, niet omdat wij het niet leuk meer vonden, maar wij hebben hoge leeftijden bereikt. Het is met veel plezier, dat ik zo vele jaren voorzitter van het NUT ben geweest. Je doet zoiets niet alleen, maar de rest van het bestuur en de programmacommissie stonden altijd voor u klaar. De afgelopen jaren hebben wij veel georganiseerd: lessen, lezingen en gymnastiek en dit alles werd afgesloten met een boottocht op 2 juli j.l. ter gelegenheid van ons 200-jarig bestaan in Krimpen aan den IJssel op 1 juli 2021. Ja, het coronavirus gooide roet in het eten en het nieuwe bestuur moest aan de slag terwijl er eigenlijk niets normaal was. Laten we hopen, dat het NUT de komende tijd weer normaal kan functioneren. Ik wens het nieuwe bestuur veel succes toe en ik hoop, dat zij ook voldoening van hun werk kunnen oogsten. Mij rest u, leden van het NUT en nieuw bestuur het allerbeste toe te wensen.

Carla Campen
Voorzitter Maatschappij tot Nut van het Algemeen, departement Krimpen aan den IJssel.

Het is er dan toch van gekomen met uitstel van 1 jaar! We hebben gevaren met het oude bestuur, het nieuwe bestuur en alle oud-leden om het 200 +1jarig bestaan van NUT Krimpen te vieren. Dit prachtige lustrum én afscheid van het oude bestuur is, na hun vele vrijwillige dienstjaren, op ontspannen wijze gevierd. De nieuwe vrijwilligers hebben de kans gehad zich in te werken en een beeld te vormen van het reilen en zeilen binnen deze NUT vereniging. Hard gewerkt is er zeker, want een gek jaar was het! Corona vroeg wederom aanpassingen: kleinere groepen door de 1,5 meterregel, opnieuw een lockdown, waar sporten wel en culturele lessen niet mochten. Enige flexibiliteit is wel gevraagd van de mensen. Toch zijn wij als nieuw team trots dat vele cursussen, soms met kunst en vliegwerk, wel zijn voltooid het afgelopen seizoen.

En weer een jaarprogramma! Hoe vaak is daar naar gevraagd! Wij hebben ons best gedaan om nieuwe items te vinden naast de bestaande goed lopende groepen. Er is gestart met colleges voor jonge kinderen van 8 tot 12 jaar, en de Literaire Kring is terug van weggeweest.

In het komende seizoen ziet u filosofie in een serie van 6 bijeenkomsten, er komt een workshop handletteren en lezingen over o.a. Johannes Goedaert: na deze lezing weet u alles van deze persoon, het thema ‘Eerlijk en Duurzamer leven’, over Alaska: een reis- en fotoverslag, De Slavenhandel en slavernij en een lezing over Leo Tolstoi, het leven van de beroemde officier en pacifist.

Is er dan niets te klagen? Jazeker wel, onze vereniging draait volledig op vrijwilligers, bestuur zowel als programmacommissie. Wij zoeken nog steeds vrijwilligers die ons daarin willen steunen zodat het werk wat lichter voor iedereen wordt. Heeft u tijd en interesse om ons te helpen stuurt u dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en er wordt dan z.s.m. contact met u opgenomen.

Ook zoeken wij een Docent voor de Cesar-bewegingsgroep op maandagmorgen, of voor de donderdagmorgen bewegingsgroep. Daarnaast zijn wij nog op zoek naar een teken- en schilderdocent voor de woensdagmorgen. Bent U degene die ons kan helpen? Wij horen het graag! Weet u iemand óf bent u zelf geïnteresseerd om les te geven aan 1 van deze groepen, laat het ons weten of breng ons in contact met de betreffende persoon.

Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering is unaniem besloten de contributie te verhogen van €10 naar €15 per jaar.

Met frisse moed beginnen we aan het nieuwe cursusjaar. Het bestuur en programmacommissie ziet er als volgt uit:

Robitha Roozing: voorzitter en programmacommissie

Joop Boon: secretaris en vice-voorzitter

Henny Seher: penningmeester en programmacommissie

René Heerdink: penningmeester

Naast dit team hebben wij, zeker zo belangrijk, onze ‘side-kicks’, mensen die ons adviseren of assisteren op incidentele basis en wij zijn deze mensen zeer erkentelijk voor hun tips, netwerk en inbreng binnen het bestuur en de programmering.